La Masia El Bellver és el primer que troba el visitant quan arriba al Pla de la Calma. Actualment, i després d’una restauració recent duta a terme per la Diputació de Barcelona, la masia fa les funcions de restaurant i de punt d’informació del Parc Natural del Montseny, al temps que conserva l’estructura original que es va crear el segle XVIII.

La primera notícia sobre el Bellver a Tagamanent apareix datada el 15 de maig de 1374, quan s’esmenta el nom de Bartomeu de Bellver. Tot i això, observant la tipologia arquitectònica de la masia, podem afirmar que l’origen del mas és força anterior i es remunta als segles XI o XII.

El Bellver, en el seu origen, no tenia l’estructura típica d’altres masies de la zona (com ara l’Agustí), de dues aigües amb el caraner perpendicular a la façana.

Això es degut a que la construcció, en la seva fundació, va ser una torre de guaita, i només posteriorment va evolucionar fins a adquirir una estructura molt semblant al que coneixem com a masia clàssica, a pesar dels elements afegits els laterals. Aquesta dada queda confirmada per l’etimologia del mot Bellver, que significa bona vista: el lloc ideal, en definitiva, per construir una torre de vigilància.

Després d’aquesta reconversió, de torre de guaita en masia, l’edifici va haver de ser reconstruït desprès del gran terratrèmol que va assolar Catalunya el 1448. Ja entrat el segle XVIII, trobem les darreres ampliacions importants, com ara la construcció del barri (1722), de caràcter defensiu, a conseqüència de les destrosses que va patir la casa al llarg de la Guerra de Successió (1700 – 1714).